LASTIK RAF VE BEKLEME ÖMRÜ

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında farklı kaynaklardan farklı bilgilendirmeler yapılmaktadır. Siz değerli Kardeşler Lastik müşterilerinin bu konuda en doğru ve güncel bilgiye sahip olması adına lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü konusunda bilgilendirmede bulunmak istiyoruz.

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir.

Lastikler, özellikleri zamanla değişen farklı tipteki malzemelerden ve kauçuk bazlı bileşiklerden imal edilir. Lastiklerde görülen bu değişimler, iklim, saklama koşulları (sıcaklık, nem, konum vb.), kullanım koşulları (yük, hız, lastik basıncı, yol koşulları vb.) gibi pek çok faktöre bağlıdır.

Lastik ömrü konusunda, JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklama şöyledir:

“Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise,gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir.”

Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.

Eskimeye neden olan bu faktörler oldukça çeşitli olduğundan, bir lastiğin kullanım ömrünü tam olarak tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle lastiklerin kullanılmaya devam edilip edilemeyeceğine karar vermek üzere kullanıcı tarafından yapılan düzenli kontrollere ek olarak lastiklerin bir uzman tarafından da belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
Kardeşler Lastik te, önlem olarak her ne kadar lastiklerin görünümü iyi olsa ve aşınma seviyeleri yasal sınırı aşmasa da lastiklerin üretim tarihine göre 10 yıldan sonra değiştirilmesini tavsiye eder. Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.

Lastik Üretim Tarihi nasıl okunur?

Lastiğin üretim tarihi lastiğin yanağında DOT ile başlayan kodun son 4 hanesinden anlaşılabilir. 4 rakamdan oluşan üretim tarihinin, son iki rakamı üretim yılını ve ilk iki rakamı üretim haftasını göstermektedir.

Örneğin, “2613” ile biten kod, lastiğin 2013 yılının 26. haftasında imal edildiğini gösterir.

Burada yer alan tavsiyelerin dikkate alınmaması, aracın performansını kötü yönde etkilediği gibi kullanıcının ve üçüncü kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek lastik sorunlarına ve/veya yol tutuş problemlerine neden olabilir. Kardeşler Lastik , talimatlara uygun olmayan kullanımlardan kaynaklanan hasarlar konusunda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.